Vraag tot Waals referendum over CETA

 

Teken hier de vraag aan het Waals parlement om een referendum te organiseren over CETA, met de volgende vraag: “Moet Wallonië de goedkeuring van het handels- en investeringsverdrag CETA stemmen, ja of nee?”

Opgelet! Iedereen kan tekenen, je hoeft niet noodzakelijk inwoner te zijn van Wallonië!

 

Mee handtekeningen ophalen

Ken je mensen die willen tekenen? Je kan hier het petitieformulier downloaden en laten tekenen. Het maakt niet uit als je er niet veel hebt, zelfs vier of vijf van heel veel mensen, maakt het verschil! Let erop dat de gegevens leesbaar zijn! Opsturen naar: wiertz[at]skynet.be.

 

Handtekening plaatsen met eID

Download dit formulier. Gelieve alle vakjes in te vullen en vervolgens je elektronische handtekening te plaatsen.

Onderteken je voor het eerst met je eID-kaartlezer? Volg dan de stappen hieronder.

1. Steek je identiteitskaart in de eID-kaartlezer.
2. Open het formulier met Adobe Acrobat Reader.
3. Vul alle vakjes in en klik dan op het handtekening vakje (“Unsigned signature field”).
4. Zoek in het lijstje naast ‘sign’ je naam met daarnaast (Signature).
5. Vink aan: ‘lock document after signing’.
6. Sla het ondertekend document op een geef de pincode van je ID-kaart in als het pop-up venster dat vraagt.
7. Stuur naar wiertz[ar]skynet.be.

 

Waarom tekenen?

CETA is gestemd in het Vlaams en het Federaal Parlement. Blijft nog over het Brussels, Waals en Duitstalig Parlement en Fédération Wallonie Bruxelles. In het Vlaams Parlement hebben wij met een gelijkaardig initiatief de stemming kunnen uitstellen. In het Waals parlement doet men dezelfde aanvraag. Wij willen de vraag over Ceta terug in de publieke belangstelling brengen. Onze politici moeten op een transparante manier terug het debat voeren met de burgers!

Kleine memo : CETA, het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada.
Een vrijhandelsakkoord onder de vele vrijhandelsakkoorden die op geen enkele wijze de duurzaamheid van onze wereld ten goede komen. Op gebied van normen en prijzen is het een race to the bottom, hetgeen maakt dat onze lokale economie hieraan kapot gaat. Onze kleine lokale  bedrijven en duurzame landbouw kunnen immers niet in competitie treden met multinationals en met de landbouwindustrie. Zonder te praten over de absurditeit om bijvoorbeeld 80 000 ton meer Canadees vlees te importeren, aan prijzen waar onze boeren niet tegen op kunnen en hun als alternatief voorstellen om hun Belgisch vlees uit te voeren naar Japan dankzij JEFTA (vrijhandelsakkord met Japan). Alles om de klimaatopwarming te versnellen…

In deze nieuwe generatie van vrijhandelsverdragen is er ook het ICS, het vroegere ISDS, de privé-arbitragehoven die toelaten aan buitenlandse multinationals om onze staat aan te klagen en miljoenen of miljarden euros te eisen als compensatie, indien onze regeringen wetten uitgeven die hun profijt vermindert. Indien onze regeringen bijvoorbeeld (eindelijk) maatregelen zullen nemen om de klimaatopwarming tegen te gaan, kunnen ze ons compensaties vragen voor de toekomstige verliezen. Dit geldt ook voor hogere taksen voor de multinationals (vb. Tobintax), verhoging van het minimumloon enz.

In Antwerpen klaagt DP World de stad aan, dankzij een ander bilateraal vrijhandelsverdrag, omdat ons stadsbestuur, onder druk van de bevolking, uiteindelijk heeft beslist om de haven niet uit te breiden. Wij krijgen als burger (of media), geen toegang tot het dossier, zolang het verdict niet geveld is, en onze enige rol zal zijn: betalen. De andere mogelijkheid is de ondermijning van onze democratie, d.w.z. dat onze politici zullen zwichten onder druk van de multinational. Zo komt het dat de bevolking voor heel wat geschillen zelfs nooit op de hoogte wordt gebracht.

Na de financiële crisis van 2007-2008, zou je een regulering van de financiële markt verwachten. Dit was in elk geval het advies van de commissie Stiglitz.  CETA geeft nog meer de vrije teugels aan de banken om ‘casino te spelen’ met de centen van de burger. Indien er winsten zijn, gaan ze naar de aandeelhouders.  Als de bank in de problemen geraakt, staat de staat hiervoor garant en betaalt de burger.

CETA is een vrijhandelsverdrag gemaakt in opdracht van de multinationals en in het belang van de multinationals. Het is in het belang van ons allen, we hebben jullie hulp echt nodig!!